Miina Lönnrot ja Miinan mökki olivat päivänsankareina

Sampo Westerberg, Nelli Qvintus ja Linnea Harjuranta saivat tänä vuonna palkinnon Sammattiseuran puheenjohtaja Risto Piekalta.

Sanonta kuuluu, että menestyvän miehen takana on aina nainen, niin oli Elias Lönnrotinkin. Miina Lönnrot oli se nainen, joka takasi, että Lönnrot sai rauhassa luoda meille kertomuksen, joka oli osaltaan perustamassa suomalaista identiteettiä: Kalevalan.
Miina Lönnrot, oikealta nimeltään Serafia Wilhelmina Lönnrot, oli Elias Lönnrotin veljentytär. Kun hän astui vuonna 1854 Lönnrotin perheen palvelukseen, alkoi 30-vuotinen ura. Ensin hän oli perheen äidin Maria Lönnrotin apuna ja emännöitsijänä, Marian kuoltua hän vastasi lasten kasvatuksesta ja koko taloudesta Elias Lönnrotin kuolemaan saakka.
Eläkepäivinään Miina Lönnrot muutti Sammattiin ja vietti vanhuuden päivänsä mökissä, jonka oli rakentanut hänen sisarensa Sofian mies Karl August Westerholm.  Myöhemmän asukkaansa mukaan se sai ajan myötä nimen Miinan mökki.
Miina Lönnrot keräsi kokoon pitkin pitäjää levinneen Lönnrotin aikaisen esineistön siinä vaiheessa, kun valtio päätti ostaa Paikkarin torpan. Mitä ei enää löydetty, se tehtiin Miinan ohjeiden mukaan. Näin syntyi esimerkiksi suuri määrä tekstiilejä.
Mökin juhlavuonna sen täyttäessä 150 vuotta Sammattiseura tahtoo muistaa niin mökkiä kuin Miina Lönnrotia ja nostaa Miinan esiin siihen arvoon, joka hänelle kuuluu Lönnrotin muiston säilyttäjänä Sammatissa.


Digilehti

Ykkössanomat on luettavissa sähköisenä versiona netissä ja iPad-lukulaitteella, iPhonella, Android laitteilla sekä Windows Phonella. Käy tutustumassa palveluun ja ota sähköinen versio käyttöön vaikka saman tien. Rekisteröinti palveluun on helppoa, tarvitset vain sähköpostiosoitteen.

Osta irtonumeroArkistot